
Ce putem face cu argila de metal 2
- Posted by Cristina Stoica
- Categorii Metal Clay, Noi adaugate
- Comments 0 comentarii
- Tags bijuteria cu volum, emailare, gravare bijuterie, gravare metal clay, micsorare metal clay, montura pietre, rășina
Un aspect important: micșorarea
Când lucrăm cu argila de metal, trebuie să știm care este procentul de micșorare după ardere. Unele tipuri de argilă de metal se micșorează cu 8%, iar altele cu până la 25% sau chiar 30%. Chiar dacă pare complicat, acest aspect poate fi folosit în avantajul nostru. Dacă vom avea în varianta de argilă de metal crudă niște detalii care poate ni se par cam grosolane, prin micșorare, după ardere, ele vor deveni delicate. Astfel, datorită efectului de micșorare, puteți crea o piesă elaborată, fără să folosiți lupa.
Prin efectul de micșorare în timpul arderii, se pot fixa elemente precum șină din argint, sarmă de alamă, zale, anouri sau monturi de piatră prefabricate , din argint pur sau chiar din alte metale.
Montarea pietrelor
Montarea pietrelor care pot fi arse în cuptor, cum sunt cubic zirconia, safirele, rubinele, se realizează foarte ușor tocmai datorită micșorării argilei de metal. Prin micșorarea lutului de jur împrejurul pietrei, aceasta va fi prinsă foarte bine în montură. Când montați piatra, asigurați-vă că latura de sus a pietrei (tabla - termen gemologic) este poziționată la nivelul sau dedesubtul marginii monturii. Dacă piatra este montată mai sus, va ieși din montură, datorită presiunii lutului asupra pietrei, din timpul arderii.
Pentru montarea pietrelor care se ard se pot folosi atât argilă de metal, cât și seringă de argilă de metal, hârtie de argint sau pastă.
Bijuteria cu volum
Argila de metal se pretează excelent pentru a crea forme cu volum, precum sfere sau semisfere. Astfel putem realiza mărgele din metal, goale pe dinăuntru, sticluțe sau pandantive cu volum.
Formele cu volum pot fi create prin mai multe modalități.
- Putem folosi produsul mokunen san, un lut din lemn 100% organic, care arde în totalitate. Îl putem modela cum vrem, iar după uscare poate fi pilit și prelucrat. Acesta va fi acoperit cu argilă de metal în întregime sau partial, prin învelire cu lut sau pastă sau prin decorare cu seringa. El va avea doar rolul de a susține creația noastră, arzând apoi complet în cuptor (500ºC) și astfel piesa noastră va rămâne goală pe dinăuntru. Aveți grijă să așezați piesele cu volum în cuptor învelite în vată din fibră ceramică, ca să nu se deformeze!
- O altă metodă este de a folosi forme convexe pe care uscăm două jumătăți de piese din argilă de metal, pe care le lipim cu pastă înainte de a le arde.
Atenție! Pentru ambele metode este foarte important sa lăsăm un spațiu (un mic orificiu) neacoperit de argilă. In timpul arderii, in interiorul piesei se va acumula presiune care va trebui evacuată cumva, altfel piesa va crăpa sau chiar exploda in cuptor.
Părțile unei piese cu volum se pot îmbina și prin crearea unor articulații mobile (balamale). Folosim această tehnică când dorim să creăm un pandantiv de tipul medalion.
Pentru modele filigranate folosiți seringa, iar pentru acoperirea întregii suprafețe folosiți argilă de metal sau pastă.
După modelarea piesei, aceasta se lasă să se usuce și, dacă este cazul, se întărește cu pastă. De exemplu în cazul sferelor realizate cu ajutorul seringii, legăturile între „firele” de argint trebuie să fie bine întărite cu pastă (mai lichidă), astfel încât forma să reziste schimbărilor din timpul arderii, dar și ulterior, la periere și lustruire. Toate piesele se finisează atât înainte, cât si după ardere, cu bureți abrazivi, pile, șmirghel etc.
După ce ardeți forma, veți constata că ați realizat un obiect unic și durabil.
Lucrăm argila de metal în stare umedă sau uscată?
Argila de metal se lucrează atât în stare umedă, cât și uscată, în funcție de intervențiile pe care le facem.
Dacă vrem să sculptăm sau să îmbinăm părți pentru a forma o cutiuță sau mărgele, cel mai bine este să lucrăm argila în formă uscată.
Alte situații cer însă ca argila să fie umedă: dacă realizăm monturi pentru pietre (care se ard), formăm un inel, aplicăm o textură sau folosim orice altă tehnică, care cere ca argila să fie flexibilă, modelabilă.
Exista totuși și opțiunea de a forma, mai degrabă prin îndoire sau curbare, și argila uscată. Aici ne referim la argila flexibilă (Flex), special creată pentru a fi flexibilă după uscare. Cu acest tip de lut putem crea piese împletite sau gravate și tăiate folosind mașina Silhouette Curio.
Cum realizăm îmbinările
Multe piese se compun din diferite elemente care trebuie îmbinate între ele. Argila de metal neuscată poate fi îmbinată cu alte elemente de argilă de metal atât umedă, cât si uscată, folosind puțină apă și apăsând ușor locul unde se unesc cele două părți. Elementele din argilă de metal uscată se lipesc cu apă și pastă. Apa este aplicată cu pensula într-o cantitate foarte mică, doar pentru a pregăti suprafața uscată să adere la pasta aplicată. Astfel evităm fisurile din timpul arderii, care pot apărea din cauza bulelor de aer care se pot forma și ramâne blocate sub pastă. Recomandarea noastră e sa îmbinați elementele, pe cât posibil, în stadiul uscat, astfel ele nu se deformează și pot fi finisate individual mult mai ușor, garantând finisaje impecabile.
Cum putem interveni asupra argilei de metal după ardere
Fiindcă argila de metal are extraordinara capacitate de a fi modelată și texturată după placul inimii, ne vom strădui să realizăm designul piesei înainte de ardere. Există însă multe tehnici care pot fi folosite și după ardere. In acest stadiu, piesa noastră este metal și astfel se pot aplica majoritatea tehnicilor folosite în bijuteria tradițională (traforare, lipire, pilire, topire, montarea pietrelor cu șină, nituire etc.) sau în mixed media. Pentru că foarte multe pietre nu pot fi arse în cuptor împreună cu piesa respectivă, ne vom folosi de tehnica proprie bijuteriei clasice, de a monta pietrele prin încasetare.
Conexiunile la rece, care includ o binecunoscută tehnică, cea a nituirii, le vom folosi, când vrem să suprapunem mai multe feluri de argilă de metal sau combinații între metal si alte materiale ca plastic, lemn, rășina; materiale pe care nu le putem arde împreună. În plus, această tehnică este și foarte decorativă.
De efect este și tehnica alăturării mai multor materiale, așa-numita tehnică mixed media. Metalul poate fi combinat (la rece) cu piele, lemn, lână, material plastic, ceramică, lut polimeric, ciment pentru bijuterii și multe alte materiale.
Piesele din metal (argilă de metal gata arsă) pot fi decorate cu foiță de aur de 24K sau pastă de aur. Această tehnică este numită keum boo
Argintul pur și cuprul se pot emaila, folosindu-se mai multe tehnici: champlevé, cloisonné, plique-à-jour sau altele.
Argila de metal mai poate fi colorată cu creioane colorate, înainte de a fi periată. După aceea se sigilează cu rășină.
O altă tehnică îndrăgită este vopsirea argilei de argint cu cerneluri pe bază de alcool.
Argila de metal oferă atât artiștilor consacrați, cât și celor în devenire infinite posibilități de a crea. Tot ceea ce trebuie să faci este să-ți folosești imaginația!