
Ce putem face cu argila de metal 1
- Posted by Cristina Stoica
- Categorii Metal Clay, Noi adaugate
- Comments 0 comentarii
- Tags
La această întrebare răspunsul este generos: totul sau aproape totul! Cum așa? – veți întreba. Este simplu: argila de metal este atât de maleabilă, încât poate fi modelată în mii de feluri. Lutul poate lua orice formă și textură dorită. Asta datorită faptului că este un material flexibil, asemănător plastilinei, dar mai moale. Prin urmare, se poate modela cu ajutorul degetelor, a unor texturi sau a unor mulaje. De asemenea, se poate sculpta cu ușurință. Putem realiza infinit de multe combinații între forme și texturi diferite, totul este să ne folosim imaginația.
Iată, de exemplu, un pandantiv, la a cărui realizare s-au utilizat diferite tipuri de argilă de metal, precum și diferite tehnici. Piesa reprezintă un păianjen care își țese pânza presărată cu rouă, pe o frunză de toamnă ruginie. Frunza a fost modelată din argilă de metal de cupru și sculptată manual, pânza de păianjen a fost realizată din argilă de argint sub formă de seringă, iar din loc în loc au fost montate pietre cubic zirconia, care sugerează roua. La realizarea anoului din argilă de argint a fost folosită o textură. Iar păianjenul este realizat din sârmă de argint și mărgele. Acesta este și un bun exemplu pentru faptul că puteți combina bijuteria metal clay cu alte tehnici și materiale, realizând piese mixed media.
Dar care este secretul acestui material-minune de a fi atât de flexibil și versatil?
Argila (sau lutul) de metal este rezultatul alchimiei moderne. Este vorba de un proces prin care particulele minuscule de metal, legate între ele printr-un liant, se transformă într-un material ușor de modelat, precum un lut. Tocmai această proprietate de a lua ușor orice formă ne conferă posibilitatea de a crea piese uimitoare, pe care doar cu greu le-am fi putut realiza prin tehnici de bijuterie convenționale.
Tipuri de argilă de metal
Argila de metal există în multe variante: argilă de metale prețioase, precum aur și argint, sau argilă de metale neprețioase, cum ar fi cuprul, alama, bronzul sau fier. Dar, în afara acestei clasificări în funcție de felul metalului, mai distingem și forme diferite, sub care este comercializată. Astfel există lutul sau argila de metal propriu-zisă sau varianta aceasta sub formă de pulbere, care poate fi mixată la consistența dorită. Apoi mai există argilă de metal în seringă, cu ajutorul căreia se pot trasa linii fine de argilă de metal. Principiul este asemănător ornării unui tort cu frișcă. Nu vă va veni să credeți, dar există și o hârtie din argint, care se poate îndoi sau răsuci exact ca în tehnicile folosite în origami și quilling. Mai avem la dispoziție și pasta de argint, practic un lut de argint mai diluat, ce se poate aplica cu pensula sau spatula.
Cum aleg produsul potrivit
Pentru cineva care de abia face cunoștință cu argila de metal, toată această gamă de produse din argilă de metal pare derutantă, dar cu timpul, când veți lucra anumite piese, veți vedea că fiecare produs își are utilitatea.
Rețineți însă că puteți realiza anumite proiecte folosind tehnici și produse diferite. De exemplu, o frunză poate fi realizată cu ajutorul pastei, dacă aplicăm mai multe straturi pe o frunză adevărată și le lăsăm să se usuce înainte de ardere.
Dar frunze imprimate cu o textură din natură putem obține și culegând niște frunze și apoi imprimându-le pe argila de metal, care va fi decupată apoi după conturul frunzei imprimate.
Lutul sub formă de pulbere
Argila de metal sub formă de pulbere este compusă din particule de metal care au fost combinate cu o cantitate necesară de liant. Această compoziție trebuie hidratată pentru a obține un lut maleabil sau pastă din lut. Lutul sub formă de pulbere prezintă avantajul că poate fi păstrat o perioadă mai îndelungată de timp decât argila de metal. (Goldie Metals)
Lutul sub formă de pulbere poate fi folosit pentru texturarea argilei de metal. Se poate obține astfel o textură asemănătoare celor obținute în arhitectură prin tehnica stuco.
Lutul sau argila de metal
Argila de metal este un material moale și maleabil, foarte receptiv la texturi de diferite feluri. Lutul proaspăt se poate rula, modela, sculpta, textura și extruda. Pentru a tăia argila de metal în stare umedă se pot folosi forme de prăjituri, cuțitul hobby, lama de oțel sau acul profesional.
După ce se lasă să se usuce, argila de metal se poate sculpta, găuri și pili sau finisa cu ajutorul buretelui abraziv sau al șervețelelor umede.
Pasta de argint
Pasta de argint este un produs asemănător lutului de argint, dar cu o consistență mult mai subțire. Când nu avem la îndemână pastă de argint comercializată ca atare, o putem face chiar noi adăugând apă la lutul de argint.
Dacă adăugăm doar puțină apă, vom obține o pastă mai groasă, potrivită la lipitul de piese din lut de argint uscat, la reparații sau la integrarea unor elemente gata confecționate în lut.
Dacă adăugăm mai multă apă, obținem o pastă subțire, de consistența ojei. Și pe aceasta o putem folosi la reparații sau la lipituri. De asemenea este potrivită pentru a crea texturi decorative cu ajutorul unui șablon sau aplicând-o pe lutul uscat cu pensula.
Pasta este folosită și la captarea formelor din natură, de exemplu, dacă o aplicăm cu pensula în mai multe straturi pe o frunză, care va arde în cuptor, iar argintul va replica frunza respectivă, cu toate detaliile ei. Putem folosi ca suport pe care aplicăm pasta orice material organic care arde în cuptor, precum crenguțe sau fragmente de plante, chiar și materiale textile, cu condiția să fie realizate din fire naturale.
Pasta se poate aplica și în scop decorativ pe piesele din argilă de metal, imitând de exemplu firele de nisip, textura scoarței de copac sau nervurile frunzelor. Foarte interesantă, datorită contrastului, este și posibilitatea de a decora piese din lut de cupru sau bronz cu ajutorul pastei de argint.
Pasta de argint se poate aplica și pe metalul ars, ceramică sau sticlă, cu condiția ca piesa să fie arsă la o temperatură care să nu distrugă materialul respectiv.
Seringa de argilă de metal
Seringa de argilă de metal este un material asemănător pastei, ambalat într-o seringă. Cu ajutorul acesteia putem trasa linii fine din lut. În funcție de vârful atașat seringii, grosimea liniilor poate varia.
O tehnică foarte îndrăgită este cea a filigranului. Se face un desen filigranat pe o foaie care se acoperă cu o folie transparentă pe care trasăm cu seringa linii urmărind contururile trasate anterior.
Hârtia de argint
Da, ați citit bine! Există hârtie din argint pe care o putem tăia, îndoi, rula, embosa sau grava.
Spre deosebire de argila de metal, în a cărei compoziție intră și apă, hârtia de argint conține ulei. De aceea nu se usucă atât de repede ca argila de metal și este foarte flexibilă. Această flexibilitate îi conferă calitatea de a fi prelucrată prin tehnici folosite în quilling, origami sau țesături.
Hârtia de argint se poate folosi și pentru a realiza elemente funcționale, precum balamale sau anouri și poate fi aplicată, cu funcție decorativă, pe o bucată de argilă de metal uscată sau proaspătă. Hârtia de argint se poate folosi și în mici reparații, adăugând puțină apă sau pastă.
Sfat: fiți atenți când folosiți apa în combinație cu hârtia de metal! Odată ce a fost umezită, se lipește de orice se atinge de ea și nu mai poate fi îndepărtată. Dacă intră în contact cu apa, fie și o cantitate mică, hârtia de argint se topește.
Combinații între diferite feluri de argilă de metal
Unele tipuri de argilă de metal se pot combina între ele, formând un efect marmorat, ca de exemplu în tehnica tradițională japoneză mokume gane.
Se pot combina prin această tehnică două sau trei tipuri de argilă de metal. Se pot realiza următoarele combinații: cupru cu argint, aur cu argint, bronz cu cupru, diferite culori de bronz, argint cu aur și cupru, etc.