Back

Cum a aparut

La începutul anilor ’90, dr. Masaki Morikawa, metalurgist și director de instalație la Mitsubishi Materials Corporation din Japonia, a fost inspirat să creeze un tip de argilă obținută din resturile prețioase rămase din procesul de fabricație. Experimentele sale au condus la ceea ce cunoaștem azi sub numele de Precious Metal Clay (PMC®).

În același timp, oamenii de știință de la Aida Chemical Industries au dezvoltat un material similar, acum cunoscut sub denumirea de Art Clay Silver (ACS®). Art Clay Silver este marca care s-a concentrat mai mult pe piața europeană, unde și-a făcut apariția în jurul anului 1995, iar în Romania în anul 2013.

Ce este metal clay, metalul sub forma de lut?

Metal Clay (metal lut) este rezultatul alchimiei moderne. Este un material cu adevărat versatil, fiind totodată și un material ecologic, deoarece este obținut prin reciclarea metalelor prețioase și nu numai.

Metal clay conține pulberi de metal, apă și o cantitate mică de substanță, ce actionează ca un liant. Se obtine astfel un material de consistența lutului, ușor de modelat. El poate fi modelat, sculptat, gravat, aplicat prin pictare, ca decor sau ca mulaj, exact ca lutul de ceramică sau cel de modelaj. Etapele de bază în prelucrare sunt: modelarea, uscarea și arderea (la peste 650 ºC). În timpul arderii se produce procesul de sinterizare.

Ce este metalul sub forma de lut?
Ce e sinterizarea?

Ce e sinterizarea

Sinterizarea este un proces prin care particule fine de material, sunt "lipite" între ele pentru a forma o masă solidă. Procesul are loc prin încălzire, fără a se ajunge la punctul de topire a materialului. Termenul de sinterizare mai este folosit în ceramică, materiale plastice sau alte materiale.

Sinterizarea implică micșorarea piesei ca urmare a evaporării apei conținută în metalul sub forma de lut și a arderii liantului. Particulele de metal se apropie și se lipesc unele de altele și astfel dimensiunile piesei se reduc. De reținut este că metalul lut se micșorează/contractă în volum, adică pe toate dimensiunile: înălțime, adâncime, lungime, circumferință și grosime.

Tehnologie noua? Nu chiar...

Într-adevăr, este o tehnică nouă prin care se creează bijuterii, însă cu pulberea din metale se lucrează de mii de ani. Egiptenii au fost printre primii care obișnuiau să transforme metalele în pulbere sau în granule, pentru a obține obiecte care erau prea mari pentru a fi arse în cuptoarele lor de topit. Pulberea de metal este folosită în scopuri comerciale de secole. De exemplu, în stomatologie se folosește în crearea coroanelor dentare. Însă în realizarea bijuteriilor a început să fie utilizată de abia în anii '90.

Tipuri de metal clay

Tipuri de metal clay

Metal clay vine sub diverse forme și compoziții, pentru a-ți oferi infinite posibilități de creație. În prezent se poate găsi metal clay din: aur, argint (999, 950, 960, 925), cupru (diverse nuanțe), alamă (diverse nuanțe), bronz (diverse nuanțe) sau oțel. Metalul modelabil poate fi achiziționat sub formă de lut, pastă, seringă, hârtie sau pulbere.

Acum, după treizeci de ani de la inventarea ei, există peste 21 de producători în întreaga lume care realizează peste 120 de tipuri diferite de metal clay din diferite aliaje și având diferite proprietăți de lucru.

Concluzii

După etapele de modelare, uscare și ardere și ajuns în stadiul de metal solid/sinterizat, obiectul rezultat poate fi texturat prin ciocănire sau laminare. Se mai poate trafora, perfora sau se pot aplica prin sudură alte componente din metal sau metal clay sau poate fi topit pentru reutilizare.

Metal clay este probabil singurul material din pulberi metalice, modelabil, care poate fi prelucrat si format artistic atât in starea modelabilă (crudă), cât și în cea solidă. Metal Clay iți oferă infinite posibilități de exprimare a creativității!

Cursuri Incepatori