
Metal clay – un material revolutionar
- Posted by Cristina Stoica
- Categorii Metal Clay, Noi adaugate
- Comments 0 comentarii
- Tags diy, obiecte din casa, texturi
Ce este metal clay?
Metal clay sau argila/lutul de metal, cum se numește în română, este rezultatul alchimiei moderne. Este vorba de un proces prin care particulele minuscule de metal, legate între ele printr-un liant, se transformă într-un material ușor de modelat, precum un lut. Tocmai această proprietate de a lua orice formă ne oferă posibilitatea de a crea piese uimitoare, pe care doar cu greu le-am fi putut realiza prin tehnici de bijuterie convenționale.
Din ce în ce mai mulți artiști internaționali de renume folosesc acest material revoluționar, care poate fi prelucrat în nenumărate feluri: poate fi modelat, sculptat, gravat, aplicat prin pictare, ca decor sau ca mulaj, exact ca lutul sau ceramica. După ardere, metal clay poate fi texturat prin ciocănire sau laminare, traforat, perforat, emailat sau topit exact ca o foaie de metal. Argila de metal este unicul material modelabil din metal care poate fi prelucrat artistic atât înainte, cât și după ardere, folosind tehnici de lucru tradiționale sau noi. Metal clay oferă astfel infinite posibilități de a crea și redescoperi bijuteria contemporană sau diferite obiecte decorative.
Acest material maleabil poate fi utilizat aproape de către oricine, pentru că se prelucrează relativ ușor. Metal clay este un material ecologic, obținut prin reciclarea de metale, și este compus din particule minuscule de metal, un liant organic și apă.
Piesa modelată din argilă metalică se usucă și apoi se arde. În acest proces, liantul organic arde și particulele de metal sinterizează. Alchimia s-a produs! Piesa metalică este gata și necesită doar finisare.
Principala caracteristică a argilei de metal este maleabilitatea sa, posibilitatea de a putea fi texturată cu ușurință. Nu trebuie decât să apeși o textură și după ce vei arde argila vei avea acel sentiment wow! – ce bine arată, parcă ar fi fost sculptat!
Cum texturăm argila de metal
Texturile se pot cumpăra și există o ofertă foarte mare în acest sens. Ele sunt realizate din cauciuc flexibil sau din silicon. Reține că întotdeauna, înainte de a aplica textura, ea trebuie unsă cu ulei de măsline sau cu soluție CoolSlip, pentru ca lutul să nu se lipească de ea. Texturile pot fi cu forme organice sau geometrice, mai adânci sau mai fine, iar alegerea lor depinde de proiectul pe care vrei să-l realizezi. Când aplici textura trebuie să ai în vedere următoarea regulă: cu cât e mai adâncă textura, cu atât mai gros trebuie să fie lutul rulat.
Uneori însă nicio textură nu e potrivită pentru bijuteria pe care vrem să o realizăm! Ce este de făcut? Ei bine, vestea bună este că poți crea chiar tu propria textură, folosindu-te de obiecte pe care le ai la îndemână. Trebuie doar să dai frâu liber imaginației!

Casa ta e o adevărată comoară de texturi
Vei vedea că nu este deloc greu să realizezi o textură. În plus, aceasta nu necesită nicio investiție, fiindcă ne putem folosi de extrem de multe obiecte din casă și de afară.
Ai resturi de dantelă, pasmanterie, broderii, materiale textile? Excelent! Fie le imprimi direct în argila de metal, fie realizezi un mulaj (negativul) și imprimi structura cu ajutorul lui. Dacă îți pui imaginația la contribuție vei descoperi foarte multe obiecte care au capacitatea să ofere texturi. Trebuie doar să te uiți cu atenția la suprafața obiectelor și să studiezi „relieful” lor, dealurile și văile, ridicăturile și adânciturile.
Trusa de cusut
Te-ai gândit vreodată că poți imprima un model interesant cu ajutorul unui degetar? Folosește-te de partea cu care apeși acul sau de suprafața laterală, dacă și aceasta are pattern, rulând degetarul pe suprafața de lut întins. Te poți folosi și de andrele pentru a imprima șanțuri și patternuri geometrice.
Resturile de materiale textile
Cu ajutorul unei pânze de sac sau a unei bucăți de denim, putem crea texturi interesante. O textură rafinată obținem dacă apăsăm în argila de metal o bucată de dantelă. Atenție: materialele poroase trebuie date cu un spray rezistent la umezeală înainte să le imprimați pe argila de metal sau să luați amprenta!
Dopuri, capace și alte mărunțișuri
Dopul de la tubul cu pasta de dinți și capacele flacoanelor de medicamente au striații ce pot fi folosite pentru texturarea lutului. Așază dopul sau capacul lateral pe argila de metal și rulează cu ajutorul degetelor sau fă o gaură în centrul dopului/capacului, introdu un ac, o scobitoare sau un băț de frigăruie prin gaură și rulează pe argila de metal.
Un pieptene mic poate fi folosit pentru a crea adâncituri (șanțuri) paralele. Poți folosi pieptenele și pentru a crea o textură într-un mulaj. Apasă cu el adâncituri în mulaj și umple-le cu argilă de metal. Vei obține bumbi din lut, cu care poți decora piesele tale. Periuțele de dinți vechi sau cele de la rimel (bineînțeles spălate temeinic înainte) pot fi folosite pentru crea adâncituri în suprafața de lut umed.
Sertarele din bucătărie
Presa de usturoi zace uitată în vreun colț? Nu o arunca! Folosește-o ca pe un extruder pentru metal clay.
Chiar și laturile unei răzători pot fi folosite pentru a crea modele interesante în argila de metal. Sau poți rade bucăți de metal clay uscat cu care să decorezi o piesă, lipindu-le cu pastă de argilă. Suporturile pentru farfurii realizate din material sintetic pot fi folosite pentru a realiza o textură direct în metal clay sau se pot amprenta pe mulaj.
Cu paiele pentru băut poți face găuri în argila de metal sau le poți folosi ca suport pentru a realiza anouri.
Cu ajutorul unui curățător de legume cu model poți crea ușor patternuri fie paralele, fie perpendiculare sau ambele.
Frigiderul și cămara
Coaja citricelor poate fi o textură organică foarte interesantă.
De asemenea, mirodeniile proaspete pot fi imprimate în metal clay. Apasă-le pe suprafața de argilă de metal și nu le îndepărta, fiindcă vor arde în cuptor. Dacă arzi piesele cu arzătorul, trebuie să îndepărtezi mirodeniile respective. Poți lua și mulaj după ele. Ele se pot scoate din mulaj cu ajutorul unei periuțe de dinți vechi, ținându-le sub jetul de apă. Încearcă să faci o textură cu ajutorul mărarului, rezultatul te va încânta! Se mai pot folosi cu succes boabe de piper, cuișoare, semințe de mărar, semințe de chimen sau sare grunjoasă.
Și diferitele forme de paste crude (și uscate) sunt grozave pentru texturi. Folosește-te de fusilli sau rotini, gemelli, rigatoni sau penne rigate pentru a crea texturi interesante, rulându-le cu ajutorul unei scobitori. De asemenea poți presa o bucată nefiartă (de ex. farfalle) în argila de metal.
Boabele de orez sau bulgur (nefierte) se pot presa în argila de metal și se pot arde în cuptor. Dacă nu ai cuptor, trebuie să le îndepărtezi înainte de ardere.
Tăvițele din polistiren de la caserolele de mâncare (bine spălate) pot fi sculptate sau poți trasa cu ajutorul creionului sau pixului diferite modele, iar negativul lor se va imprima pe argila de metal.
Poți să-ți confecționezi forme de tăiat din doze de bere sau suc. Clătește-le bine, taie fâșii și modelează-le în forma dorită.
Tacâmurile cu model
Poți folosi tacâmuri cu model pentru a crea ornamente originale direct în argila de metal sau poți lua mulaj după ele. Și tăvile de argint au reliefuri interesante după care poți lua mulaj.
Trusa cu scule
Piese mici, precum șuruburile, cuiele, șaibele, garniturile sau șurubelnițele în formă de cruce pot fi imprimate direct în argila de metal sau se poate lua mulaj după ele.
Dacă tai capul unui șurub vei obține o rolă texturată cu care poți realiza patternuri interesante.
O plasă de țânțari sau alte plase sunt perfecte pentru a realiza o textură tip grilaj.
Hârtia abrazivă cu granulație mare este de asemenea un instrument bun pentru a crea texturi.
Poți lua mulaj după resturi de gresie cu model în relief, plăci din lemn, tapet și alte materiale.
Chiar și o sârmă poate face minuni! Ia o sârmă groasă și pilește-i ambele capete. Cu ajutorul unui clește formează în centru o spirală, o formă de S, un zigzag sau orice formă te inspiră. Îndoaie capetele la 90 de grade și folosește-le ca pe niște mânere cu ajutorul cărora presezi sârma modelată în argila de metal.
Din resturi de linoleum poți sculpta cu ajutorul unui cuțit special pentru linoleum forme originale pe care să le folosești ca texturi pentru metal clay.
Sertarul cu bijuterii
Poți să faci texturi interesante imprimînd brățări din lanțuri sau lanțuri cu diferite stiluri de verigi în mulaj.
Poți lua mulaj și după charmurile unei brățări sau după inele, butoni, cercei, broșe, pandantive și chiar după fragmentele unei bijuterii.
Se mai poate lua mulaj după capacele de mărgele, plăcuțe metalice, mărgele separate sau șiraguri de mărgele.
Accesorii de birotică
Agrafele de birou, minele de pix (curățate), arcul unui pix, capsele culcate pe laterală, capacele markerelor și multe alte accesorii pentru birou pot fi folosite pentru a le imprima în materialul de luat mulaj.
Cu o carte de credit veche poți imprima linii sau poți tăia argila de metal.
Ștampilele din cauciuc cu litere, cifre sau alte simboluri se pot curăța și folosi apăsându-le pe lutul de argilă.
Deschide ochii, peste tot se află comori!
Natura este cel mai mare artist și texturile pe care ni le oferă sunt cele mai frumoase! Frunzele, de exemplu, pot crea texturi excelente. Se pot congela pe o suprafață dreaptă într-o pungă etanșă sau într-o cutie. Se scot din congelator scurt înainte de a le folosi pentru a imprima textura.
Scoarța de copac se pretează și ea pentru texturi.
Mulajele după scoicile adunate de pe malul mării sunt potrivite pentru o piesă cu temă estivală.
Florile se imprimă foarte ușor în argila de metal. Se așază floarea pe metal clay cu fața în jos și se trece cu rola peste ea apăsând ușor, până când floarea a intrat în lutul de argilă. Nu este nevoie să dezlipești floarea de pe argila de metal, ea va arde în cuptor.
Detalii arhitecturale
Porțile și gardurile metalice au deseori detalii foarte interesante pe care le poți imprima în mulaj.
Și de mobila veche sculptată te poți ajuta în acest sens. La fel, forme interesante oferă paharele sau vasele din cristal, castroanele din porțelan, figurinele mici sau monedele vechi.
Există infinit de multe posibilități de a realiza texturi. Depinde doar de tine să le descoperi și să le aplici cu imaginație!
Extra sfat: alătură sau suprapune mai multe texturi de diferite tipuri. Vei crea o bijuterie de efect, cu puțin efort!
Magazinul nostru îți pune la dispoziție lutul potrivit pentru orice proiect
Din magazinul nostru poți achiziționa metal clay din argint (999, 950, 960, 925), cupru, bronz, alama și aur. În funcție de tehnicile de prelucrare folosite, poți opta pentru pachete de lut (7,10, 20, 25 , 50, 100 sau 200 g), seringă (5 sau 10 g), pastă (10 sau 20 g) sau pastă decoratoare (15 g).
Tag:diy, obiecte din casa, texturi