Back

Masuri de siguranta

În timpul lucrului cu metal clay trebuie să te protejezi și să eviți posibile accidente.
Argintul pur și aurul nu sunt toxice și pot fi prelucrate fără a lua măsuri de protecție speciale. Însă dacă lucrezi cu metale neprețioase, cum sunt cuprul sau bronzul, trebuie să te speli pe mâini după ce termini de modelat sau finisat. Dacă ai o piele sensibilă, este recomandat să porți mănuși în timp ce prelucrezi lutul cu metale neprețioase. De asemenea trebuie să eviți să mănânci sau să bei în proximitatea suprafeței de lucru, pentru ca particulele de metal să nu intre în mâncare sau băutură. În timpul finisarii pieselor din metal clay, cu buretii abraziv sau cu pila, este bine să porți o mască de protecție pentru a evita inhalarea particulelor de metal care se ridica in aer.

Arderea pieselor

Atenție mare când arzi piesele în cuptor! Când scoți piesa fierbinte din cuptor, folosește o lopățică de descărcare. Folosește lopățica și când introduci piesa în cuptorul fierbinte. Ca să eviți arsurile protejează-te cu mănuși groase, cum sunt cele de bucătărie, cand scoti piesele cu lopatica. Dacă ai ars o piesă cu arzătorul și vrei să o iei de pe suprafața de lucru, folosește o pensetă lungă sau cea pentru cuptor.

Nu atinge piesele abia arse! Lasă-le sa se răcească timp de 20 minute. Poți amplasa lângă cuptor o placă pentru sudură, iar pe aceasta vei așeza piesele abia scoase din cuptor.

Amplasarea cuptorului

Dacă folosești cuptorul de ars bijuterii, ai grijă să îl amplasezi pe o suprafață stabilă și ignifugă. În jurul cuptorului trebuie să existe un spațiu liber cu raza de 30 cm. Respectă recomandările producătorului legate de modul de ardere a lutului cu care lucrezi. Poartă ochelari de protecție când te uiți în cuptorul încins. Spațiul în care se află cuptorul trebuie să fie bine aerisit, fiindcă liantul conținut în lutul de metal, care arde la aproximativ 427 °C, va emana puțin fum.

Nu atingeti și nu vă apropiați de partea frontală (ușă) și de deasupra cuptorului, dacă temperatura din cuptor este mai mare de 200 °C. Există riscul de a lua foc sau de a vă arde!

Lustruirea si patinarea pieselor

Când folosești scule electrice, poartă ochelari de protecție pentru ca să nu-ți sară în ochi bucăți de metal. Dacă folosești polizorul este bine să porți o mască de protecție. Spațiul de lucru în care folosești polizorul sau alte unelte care declanșează praf trebuie să fie bine aerisit. Poți utiliza și un dispozitiv de colectare de praf.

După ce patinezi o piesă, aruncă soluția în chiuvetă și lasă apa să curgă câteva minute. Deoarece soluția de antichizare emană un miros sulfuros, trebuie să aerisești încăperea în care lucrezi. Reține că soluția de antichizare pe bază de sulf nu este periculoasă pentru piele.

Imbracamintea si accesoriile

În timpul arderii cu arzătorul este bine să porți îmbrăcăminte din materiale naturale, precum lână, bumbac sau mătase. Materialele sintetice se inflamează mai ușor și se topesc pe suprafața pielii, dacă se aprind. Părul lung trebuie strâns, iar îmbrăcămintea cu mâneci lungi și largi sau fularele și lanțurile trebuie evitate. Încălțămintea închisă te va proteja în cazul în care o piesă fierbinte îți cade pe picior. În timpul arderii cu arzătorul poartă ochelari de protecție.

Și când folosești scule electrice trebuie să porți îmbrăcăminte adecvată, fără mâneci lungi. Dacă ai păr lung, prinde-l la spate.

Cursuri Incepatori