fbpx

Ce tip de argila sa aleg

Când încercam ceva pentru prima oara, exista acea teama, care este normala de altfel, de a nu strica sau de a nu irosi. De aceea, multi dintre începători se gândesc sa cumpere pentru testare, varianta din metal neprețios: bronzul. Ei bine, aceasta nu este cea mai buna alegere. Bronzul este compus din aliaje cum ar fi cupru si staniu, care in procesul de ardere oxidează iar pentru a obține o sinterizare completa este necesar sa o evitam. De aceea, bronzul si mai toate argilele din metal neprețios, se ard intr-un cuptor special, in doua etape si intr-un mediu care sa nu le permita oxidarea - in carbon activat. Destul de complicat pentru un începător, nu?

Recomandarea noastra este sa incepeti cu argila de argint pur. Un pachet de 7g sau 10 g este suficient pentru a crea cateva pandantive sau perechi de cercei (intre 2 si 6). Argintul pur se modelează usor, nu oxideaza  in timpul arderii si nu necesita folosirea unui cuptor special, oferindu-va sansa de a experimenta si crea cu succes prima bijuterie.

Cum se lucreaza

Lutul proaspăt se poate rula, modela, sculpta, textura și extruda. Pentru a tăia argila de metal în stare crudă se pot folosi forme de prăjituri, cuțitul hobby, lama de oțel sau acul profesional. Daca vorbim de texturi, acestea sunt pretutindeni: in natura, prin casa, printre jucariile copiilor samd. Asadar poti folosi aproape orice: o frunza uscata gasita pe trotoar, talpa unui pantof, textura tapetului, amprenta propriului deget etc. Nu uita sa speli suprafetele, inainte de a le aplica. (inspira-te aici)

O regula importanta atunci cand manevram lutul este ca toate suprafetele care intra in contact cu el sa fie usor lubrifiate. Puteti folosi produsul profesional CoolSlip sau uleiul de masline, din bucataria personala. Aplicati putin pe maini, rola, suprafata de lucru dar si pe te texturi. Daca textura este adanca, folostiti-va de o pensula, pentru a ajunge in adancituri. Nu folositi mult ulei, prea mult ulei afecteaza lutul. 

Uscarea

Argila de metal se poate usca la temperatura camerei. În funcție de grosimea piesei/componentei, uscarea la temperatura camerei poate dura de la câteva ore la o zi întreagă. Poți recurge la acest procedeu, dacă nu te grăbești. Uscarea poate fi accelerată, dacă amplasăm piesa într-un deshidrator sau cu ajutorul aerului cald provenit de la un uscător de păr.

Pentru a usca piesa, este important să știm care este temperatura de uscare recomandată de producător si sa nu o depasim. Media temperaturii de uscare este 80 °C. O piesa uscata complet, garanteaza o finisare si ardere fara incidente.

Cum stim daca piesa este uscata? Folosind o penseta, ridicam piesa de pe suprafata calda, unde era la uscat si o asezam pe o oglinda. Daca se observa abur in jurul ei, mai lasam la uscat .

Rehidratarea

Lucrând cu argila de metal, vei constata că aceasta se usucă destul de repede, dacă o atingi cu mâinile sau o modelezi cu degetele sau cu unelte.

Argila de metal se rehidratează în felul următor:

Se așază bucata de argilă de metal pe o bucată de folie alimentară și se aplatizează la o grosime cât mai mică, folosind degetele sau rola. Se adaugă puțină apă demineralizata (câteva pufuri, cu ajutorul unei sticluțe cu pulverizator) pe suprafața argilei de metal și se maseaza în folie, formand o biluta.

Rehidratarea lutului complet uscat

Atât timp cât nu a fost arsă, argila de metal se poate rehidrata și o poți modela din nou sau o folosești pentru alt proiect. Cu alte cuvinte: nimic nu se pierde, totul se recuperează!

Iată cum: Se umezește piesa pe o parte și pe alta cu 2-3 pufuri de apă demineralizata, până ce se observă o peliculă de apă la suprafața argilei de metal. Apoi, bucata de argilă de metal se învelește în folie. Se lasă 5-10 minute sau mai mult, dacă piesa sau bucata de argilă de metal este foarte mare. Se verifică flexibilitatea argilei de metal din când în când și, dacă mai este nevoie, se mai adaugă puțină apă.

Finisarea inainte de ardere

Finisarea pieselor este foarte importantă înainte de ardere. Cu cât este mai bine finisată o piesă, cu atât mai puțin va trebui să intervenim după ardere asupra ei. Finisarea se poate face cu șmirghelul, cu buretele abraziv, cu pila, cu pensula cu servețelul umed sau cu degetul umed. Eventuale fisuri de suprafață în argila de metal se corectează aplicând pastă de argilă de metal.

In cazul in care alegi sa finisezi piesa folosind servetelul umed, pensula ori chiar degetul umed, trebuie să ții cont că apa adăugată va rehidrata piesa. De aceea, ori câte ori rehidratezi argila de metal sau aplici pasta, usuc-o bine înainte de ardere.

Arderea corecta

Înainte de a arde piesa, asigură-te că e perfect uscată. De asemenea, piesa trebuie să fie bine finisată, iar lipiturile între componente trebuie să fie solide. De asemenea, mai este necesar sa stim care este temperatura si metoda de ardere, indicata de catre producător.

Argintul pur (Art Clay Silver) și anumite argile de metal din cupru pot fi arse atât cu un arzătorul, cât și în cuptorul de ars ceramică.  Arderea cu arzatorul este o metoda eficienta dar si cea mai putin costisitoare pentru incepatori. Piesele din argilă de argint pur, ce urmează să fie arse cu arzatorul, nu ar trebui să depășească greutatea de 10 g și diametrul de 4 cm. (Cititi mai multe aici)

Atentie! Va rugam sa cititi Masuri de siguranta acasa

Lustruitrea pieselor dupa ardere

După ce piesa este arsă, se lasă să se răcească și se lustruiește.

Mai întâi se folosește o perie cu peri de alamă sau de oțel pentru a peria piesa. Prin acest procedeu se lustruiește suprafata metalului si astfel apare strălucirea. Dupa aceasta poti lustrui folosind buretii abrazivi, panze abrazive, atat manual cat si folosind un micromotor de genul Dremel. Daca se doreste antichizarea piesei, puteti lustrui dupa.

Antichizarea/ oxidarea piesei

Exista mai multe solutii prin care putem obtine efectul de patina sau antichizare. Cea mai putin toxica si usor de aplicat este cea pe baza de sulf. Cel mai frumos efect, se poate vedea pe argintul pur. Puteti obtine o varietate de culori, de la galben la turcoaz, violet profund pana la negru.

Pentru a aplica patina, intai se periaza bine piesa arsa si se pregateste un vas (sticla, ceramica) cu putina apa calda, in care se aplica 2-3 picaturi de solutie pe baza de sulf. Se introduce piesa, agatata intr-o agrafa de birou. Dupa 2 secunde puteti privi efectul  iar daca vreti sa obtineti o nuanta din ce in ce mai inchisa, reintroduceti-o in solutie.

Ca regula, cu cat apa este mai fierbinte cu atat oxidarea se va produce mai repede. Asta inseamna ca va dura foarte putin trecerea prin nuante si va ajunge la oxidarea totala (negru), destul de rapid.

Crearea Contrastului

Prin aplicarea antichizarii, de cele mai multe ori dorim sa evidentiem textura metalului sau volumul piesei. Pentru a obtine acest contrast avem nevoie de o panza sau un burete abraziv(1000-2000) cu care sa lustruim zonele pe care le dorim a fi evidentiate, fara oxid. Pentru o stralucire mai puternica, dupa acest pas se poate continua cu lustruirea piesei.

Cursuri Programate