Back
Metode de ardere

Metode de ardere metal clay

Înainte de a arde piesa din metal clay, asigură-te că e perfect uscată. De asemenea, piesa trebuie să fie bine finisată, iar lipiturile între componente trebuie să fie solide și fără fisuri.

Argintul pur (Art Clay Silver) poate fi ars folosind arzătorul, ochiul de la aragaz sau cuptorul de ars ceramică. Există anumite metale cum ar fi cupru sau bronz care pot fi arse și cu arzătorul, nu doar în cuptorul de ars ceramică. Însă piesele realizate din acest tip de  metal ar trebui să fie foarte mici (cu latura de 2-3cm), iar, pe lângă această cerință, este nevoie de ceva experiență în lucrul cu flacăra/arzătorul.

Arderea cu arzatorul

Piesele din lut cu argint pur, ce urmează să fie arse cu arzătorul, nu ar trebui să depășească greutatea de 10 g și diametrul de 4 cm.

Arderea cu arzătorul ar trebui să dureze între 6 și 10 minute, în funcție de grosimea piesei. Cu cât mai groasă este o piesă, cu atât mai mult timp trebuie arsă. Timpul de ardere trebuie cronometrat după ce piesa a dobândit culoarea portocaliu-aprins, în urma arderii. Fiți atenți să păstrați distanța optimă a arzătorului față de piesă (8-10 cm). Dacă apropiați prea mult flacăra de piesă, riscați să o topiți. 

Arderea pe ochiul de la aragaz

Piese cu greutatea de până la 20 g și care necesită o temperatură joasă de ardere, cum este Art Clay Silver 999, se pot arde pe aragaz. Amplasați plasa din oțel inoxidabil pe ochiul aragazului. Aprindeți focul și observați care porțiune este cea mai încinsă (înroșită). Închideți focul și amplasați piesa în locul unde ați văzut înroșirea. Folosiți o pensetă, nu așezați piesa cu mâna. Acoperiți piesa cu cealaltă bucată de plasă din oțel (căsuța), reporniți focul și ardeți minim 15-20 minute, în funcție de mărimea piesei. Lăsați piesa să se răcească timp de 20 minute, după care clătiți piesa într-un castron din inox sau sticlă, cu apă rece.

Arderea in cuptorul de ars bijuterii/ceramica

Cuptorul de ars ceramică oferă avantajul că în el pot fi arse toate tipurile de metal clay. Temperatura maximă pe care o poate atinge în timpul arderii este 1100 °C.

Atenție! Dacă o piesă din metal sub forma de lut este arsă fără să se țină cont de temperatura indicată, de exemplu este arsă sub temperatura de ardere indicată sau nu se respectă timpul de ardere recomandat, atunci piesa respectivă nu va sinteriza perfect și este posibil să se rupă sau să fie casantă.

Pentru a prelungi viața cuptorului, nu se recomandă ca arderea să aibă loc direct pe baza cuptorului, ci se folosesc picioruse din cermica peste care se așază un raft special pentru cuptor. Pe acest raft se va așeza piesa. Pentru a scoate în siguranță piesele din cuptor, vor fi necesare o lopațică și mănuși de protecție (pentru temperaturi de 300°C). Cu lopățica veți scoate piesa, împreună cu raftul cuptorului.

Cursuri